Podelitev slovenskih glasbenih nagrad

7.5.2024

Zlata piščal

Režija in tehnična izvedba dogodka

V novomeškem Anton Podbevšek Teatru smo 7. maja 2024 podelili jubilejne 10. strokovne glasbene nagrade Zlata piščal. Kulturno-umetniško društvo Zlata piščal je nagrade za posebne dosežke na področju slovenske popularne glasbe v preteklem letu letos podelilo desetič zapored. Nominiranci in dobitniki nagrad so bili izbrani s točkovanjem strokovne glasbene akademije med skoraj tisoč prijavljenimi deli in izvajalci.

Petčlanska indie rock skupina Joker Out, ki deluje od leta 2016, je nagrado za izvajalca leta prejela že v letih 2021 in 2022. Njihov zmagoviti niz je lani presekala novomeška skupina Mrfy. Za Joker Out je to sicer že četrta zlata piščal, svojo prvo so leta 2020 prejeli za novinca leta, leto kasneje so osvojili srca poslušalcev z albumom Umazane misli. V preteklem letu so s svojo glasbo odlično zajadrali evrovizijski val izven meja Slovenije in se podali na evropsko turnejo, na razprodano britansko turnejo z irsko skupino Wild Youth, razprodali Areno Stožice in se uvrstili na seznam 100 omembe vrednih evropskih glasbenih izvajalcev (Artists to Watch 2023). “Fantje so trenutno v tujini, kjer snemajo svojo tretjo ploščo. Slišali jo bomo lahko jeseni,” je povedal Niko Bogataj, ki je prevzel nagrado v imenu Joker Out in se zahvalil.Za izvajalca leta so bili nominirani še Fed Horses, Freekind., Kokosy, Mrfy, Nina Pušlar in Žan Serčič.

Dve zlati piščali, za album leta in za skladbo leta, je domov odnesla prodorna primorska raperka, RnB pevka, kitaristka in lanskoletna novinka leta Masayah, ki je bila nominirana tudi v kategoriji Izvajalec leta. Svoj zmagovit albumski prvenec Zavedno je Masayah predstavila aprila lani. Med raznovrstnimi skladbami z močno osebno noto, kot so Ni Panike, Tujci, Samo Otrok, Ne me klicat, in druge, je tudi skladba leta Zavedno, o kateri je povedala: “Verjamem v neko energijo, ki vrne to, kar daješ. Verjamem, da iz vseh travm in dobrih zgodb, ki jih nosimo v srcu, znam izčrpati nekaj dobrega, pozitivnega, in da si želim to delati do konca življenja.” Ob prevzemu zlate piščali za album leta pa je med drugim dejala, da je glasba strogo potrebna za človeštvo in njen lasten jaz

 

Tričlanska gorenjska skupina Masharik, ki jo sestavljajo Maša Bogataj, Luka Zemljič in Bojan Marinko, so v zrak dvignili zlato piščal za novinca leta. Nominirani so bili tudi za skladbo leta Brat moj, ki je šele njihov drugi singl. Masharik ustvarjajo v slovenščini in s svojimi besedili skušajo opomniti na vrednote skupnosti, iskrenosti in ljubezni. Njihova glasba zveni sveže, a hkrati nosi v sebi pridih in zvok preteklih časov. Že sami nominaciji sta jim dali zagon za delo naprej ter potisk pri zaključevanju pravkar rojenega debitantskega albuma Otroci cvetja. Upajo, da jim zlata piščal prinese tudi razprodan Kino Šiška ob majski predstavitvi prvenca

 

Strokovna glasbena akademija je zlato piščal za življenjsko delo podelila Otu Pestnerju, katerega izjemna solistična diskografija in skladbe, pri katerih je sodeloval kot vokalist, avtor, tekstopisec, skladatelj ali aranžer presegajo meje merljivega. Oto Pestner je zasidran v spomin kot član skupin New Swing Quartet, Alpski kvintet in Anima singers, kot izvajalec nepozabnih popevk, med njimi Trideset let, Vrača se pomlad in Tople julijske noči, ter kot avtor preštevilnih brezčasnih skladb drugih izvajalcev, kot so Poštar zvoni samo dvakrat, Vrniva se na najino obalo in Če je življenje sreča. “Sem multipraktik, tako živim in tako delam glasbo že vse življenje, in kolikor mi je še naklonjeno, bom s tem nadaljeval. Upam, da bo prišlo izpod mojega peresa še kaj lepega. Hvala vsem, ki ste verjeli vame,” je ob prejemu zlate piščali za življenjsko delo povedal Oto Pestner.